Як вибрати кофеварку

Як вибрати кофеварку

За рідкісним винятком хтось не бажає вранці чашку міцної кави і не мріє про неї в кінці заморочливого робочого дня. Кавоманам добре відомо, що смак цього напою, що бадьорить виключно залежить від сорту зерен і агрегату, в якому він приготований. Сучасний ринок побутової кухонної техніки наповнений дивовижними пристроями цієї категорії. Спробуємо зорієнтуватися в широкому розмаїтті товарів і полегшити складність вибору. 

Розрізняють кавоварки декількох технологічних виконань. Найпростішими і недорогими виробами визнані краплинні кавоварки, які представляють собою ємність (колба, глечик) на нагрівальної підставці. Принцип роботи дуже простий: нагріта до 80 - 90о С вода переміщається по капіляри до фільтру з меленою кавою. Відбираючи від кавової суміші все ароматичні та смакові ферменти, вона накопичується в спеціальній колбі (глечику). Ваш кава готова!

Прийнятні для домашнього використання ріжкові кавоварки «еспресо». В агрегатах цього типу напій готується шляхом обробки кавової суміші паром під тиском в 10 - 15 Бар. У кавоварок «еспресо» металевий або пластмасовий ріжок, помпа без сітчастих фільтрів. Для приготування кави використовується суміш особливого подрібнення. Пам'ятайте і про те, що агрегати з ріжками з пластика дешевше. Металеві ріжки більш довговічні, а кава, приготований в такому пристрої набагато більш насиченим, духмяний і смачний, оскільки прогрівається більш інтенсивно.

Кавоварки гейзерного типу складаються з трьох відділень - для зерен кави, води і власне готового напою. Нагріта пристроєм вода у вигляді гейзера прямує вгору і заливає кавову суміш, після чого просочується через отвори в секцію для приготованої кави. У такі пристрої закладається кавова суміш грубого помелу. Найчастіше кавоварки гейзерного типу виробляються з нержавіючої сталі або алюмінію. Часом виробники використовують керамічні приставні елементи у вигляді чайників і т. д. 

Робота капсульних кавоварок аналогічна пристроїв «еспресо». У них застосовуються спеціальні капсули з вкладеною кавовій сумішшю. При використанні капсульних кавоварок готувати напій значно легше, а мити пристрій набагато простіше. Однак людей, обізнаних із кавових напоях, навряд чи приверне аромат і смак напою, приготованого таким чином.

Кавоварки «капучіно» гарантують отримання кави з ніжною молочною пінкою. Найчастіше «капучіно» готують в кавоварці «еспрессо». Для створення повітряної молочної пінки з молока або вершків знадобиться високооборотний міксер. Перетворене в пар механічним «капуччинатор» молоко осідає у вигляді пінки. Високу «шапочку» можна створити з використанням жирного молока або вершків. Пристрій, укомплектований автоматичним «капуччинатор», значно спростить процес приготування напою. Деякі прилади оснащені програматором густоти піни, що служить безсумнівним плюсом для любителів цього виду кави.

Поршнева кавоварка, іменована «французьким пресом», являє собою металевий стрижень, розміщений в скляному циліндрі, один кінець якого є сітчастий фільтр-поршень, інший - зручну рукоять у вигляді кульки. Мелену кавову суміш засипають у циліндр, заливають водою потрібної температури і настоюють нетривалий час. Потім опусканням поршня кавову гущу притискають до дна циліндра. Безсумнівна перевага французького преса в тому, що його робота не вимагає підключення до електромережі. Він оптимальний в умовах дачі, турпоходу і просто виїзду на природу. Безумовно, «еспресо» і «капучіно» в такому пристрої не приготувати. Чи не будуть ним користуватися і ті, хто занадто зайнятий або патологічно ледачий, адже кавоварка не є автоматичною, і всі етапи потрібно виконувати самостійно. 

Для комбінованих кавоварок характерне поєднання краплинного приготування і «еспресо». Недолік полягає в тому, що для приготування «крапельного» кави або «еспресо» потрібен різний помол і рівень обсмаження зерен. Комбіновані кавоварки дуже компактні і відмінно підходять для невеликих офісів, де неодмінно знайдуться шанувальники не тільки звичайної кави, а й «еспресо».

Стаціонарні кави-машини призначені для приготування великих об'ємів напою в короткий відрізок часу. Вони відрізняються високою вартістю, а тому використовуються в ресторанах, барах і кав'ярнях. Вбудовувані кавові агрегати розміщують в кухонних шафах або колонах. Це економить простір і не спотворює зовнішнього вигляду інтер'єру.

Модельний ряд і ціновий діапазон сучасних агрегатів для приготування кави дуже широкий. Що ж визначає ціну кавоварки? Крім технічної насиченості різними опціями вартість визначається ім'ям виробника. При виборі кавових автоматів важлива консультація професіонала з ремонту побутової техніки. Адже дешева і неякісна імітація нікому не потрібна!

Крім того, зверніть увагу на матеріал виробу. Само собою, пластмасові пристрої набагато дешевше сталевих аналогів. Останні відрізняються тривалими експлуатаційними термінами і гарантують більш насичені смакові якості готових напоїв.

За винятком французького преса і крапельних кавоварок для всіх інших пристроїв важлива така характеристика, як тиск. Стандарт для «еспресо» автомат - 15 Бар.

Загальна ціна кавоварки враховує і тип фільтрів. Одноразові паперові фільтри набагато дешевше, але вимагають систематичної заміни. А це - додаткові витрати. Нейлонові фільтри розраховані на 60 використань. «Золоті» (нейлон з нанесеним шаром нітриду титану) фільтри прослужать багато довше.

Широкий ряд вбудованих функцій значно підвищує вартість кавоварки. Дешеві агрегати відрізняє опціонний мінімалізм, дорожчі «вміють» автоматично дозувати кавову суміш, воду, вибирати міцність напою, відключати нагрів колби.

У будь-якому випадку ваш вибір буде обумовлений власним смаком, уподобаннями та фінансовими можливостями.

 

09.08.2018